Header Ads

detoxyn

Herbata ulung czarna właściwości

herbata ulung



Herbata ulung (od chińskiej nazwy Wulong, czyli “Czarny smok”), nazywana też herbatą niebieską. Zbiór jej liści powinien odbyć się w ściśle określonym czasie, a tuż po zebraniu liście pozostawiane na słońcu.

Po zwiędnięciu zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach w celu obtarcia brzegów liści. Cykl więdnięcia i wytrząsania powtarza się kilkakrotnie na przemian, aż do momentu, kiedy liście zyskają żółtawy kolor. Wówczas poddaje się je lekkiej (lub średniej) fermentacji (nazywana z tego powodu „niedofermentowaną” lub „półfermentowaną”).


Herbatę typu ulung parzy się w temperaturze 90 °C przez 3–4 minuty. Można ją parzyć nawet do czterech razy, dlatego trzeci i czwarty napar można zostawić na około 5–6 minut aby wydobyć cały aromat.

Herbata typu ulung nie jest rozdrabniana. Są to całe ususzone i zrolowane liście. Jej liście nigdy nie są połamane – są zawsze całe. Powinna być parzona w dużych dzbankach, by liście mogły się rozwinąć i by oddała cały swój aromat.

Brak komentarzy: