Herbata Pu-erh właściwości, opinie, efekty
Herbata pu-erh pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach, gdzie produkowana jest od ponad 1700 lat. Jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania (od kilku do nawet kilkudziesięciu lat). Jej charakterystyczne cechy to bardzo silny zapach i smak. Jest wyjątkiem wśród herbat, gdyż pu-erh może leżeć nawet 50 lat (herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok). Im dłuższy proces leżakowania, tym silniejsze są właściwości zdrowotne tej herbaty. W dawnych w czasach, za panowania dynastii Tang, picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza.
Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Jest bogata we flawonoidy, teinę , fluor, mangan, wapń oraz związki eteryczne. Wśród jej właściwości wskazuje się następujące działania zdrowotne:
obniża poziom cholesterolu,
poprawia krążenia krwi i obniża ciśnienia,
pełni aktywującą rolę względem enzymów pokarmowych, stymulujących spalanie tłuszczu i redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej.
Parzenie herbaty typu pu-erh odbywa się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją parzyć wielokrotnie, gdyż w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
obniża poziom cholesterolu,
poprawia krążenia krwi i obniża ciśnienia,
pełni aktywującą rolę względem enzymów pokarmowych, stymulujących spalanie tłuszczu i redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej.
Parzenie herbaty typu pu-erh odbywa się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją parzyć wielokrotnie, gdyż w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
Brak komentarzy: