Header Ads

detoxyn

Odżywianie zgodnie z rytmem pór roku -kuchnia 5 przemian

Odżywianie zgodnie z rytmem pór roku -kuchnia 5 przemian


Zgodnie z jedną z podstawowych prawd Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC) – wszelkie rozstroje i choroby spowodowane są zachwianiem równowagi w naszym organizmie.

Możemy ją odzyskać zwracając uwagę: jak i kiedy spożywać produkty, które daje nam przyroda. Kuchnia Pięciu Przemian, oparta na Tradycyjnej Medycenie Chińskiej, wskazuje na kolejność spożywania produktów odpowiedni odo następujących po sobie pór roku.

Według reguł medycyny i filozofii Wschodu, każda pora roku odpowiada przemianom (kolejno):

wiosna – drewno – smak kwaśny – sprzyja ochronie płynów w organizmie
lato – ogień – smak gorzki – pobudza przemianę materii,
późne lato – ziemia – smak słodki – odżywia i nawilża,
jesień – metal – smak ostry – oswobadza zastój),
zima – woda – smak słony – oswobadza zastoje, wzmacnia kości.

Podział produktów wg ich termiki

Zobacz podział produktów stosowanych według zasad pięciu przemian, sporządzony według ich termiki:


  • gorące - ogrzewają organizm (ostre przyprawy, takie jak np. pieprz, kawa naturalna, cynamon, surowy czosnek, spirytus),
  • ciepłe - pobudzają aktywność (np. kasza gryczana, płatki żytnie, ryż, szczypiorek),
  • neutralne - dodają energii, równoważą pracę narządów (np. jaja kukurydza, winogrona)
  • ochładzające - sprzyjają budowie krwi i płynów odżywczych ciała (np. banany, mandarynki, płatki pszenne, sałata, woda mineralna),
  • zimne - chronią przed gorącem (np. awokado, arbuz, rabarbar).

Brak komentarzy: