Header Ads

detoxyn

Kuchnia 5 przemian - żeńszeń

żeń szeń kuchnia 5 przemian


Żeń-szeń – występuje głównie w Chinach oraz w Północnej Korei i na wyspach Japońskich, także w dalekowschodnim rejonie Rosji. Nazwa tej rośliny wywodzi się z języka chińskiego (rénshēn) i oznacza „ludzki korzeń” lub „korzeń-człowiek” (to skojarzenie z uwagi na kształt przypominający ludzką postać).


Korzeń żeń-szenia stosowany jest do sporządzania naparów, które wspomagają pamięć, koncentrację i aktywują siły witalne organizmu. Jest pomocny w leczeniu anemii, cukrzycy, zaburzeń snu i nerwicy. Żeń-szeń obfituje w witaminy, mikroelementy i kwasy organiczne.

Ma zastosowanie jako środek wzmacniający i odtruwający, a także obniża ciśnienie krwi. Ponadto ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi oraz działanie antynowotworowo.

W połączeniu z zieloną herbatą żeń-szeń używany jest jako skuteczny afrodyzjak.

Korzeń żeń-szenia można także żuć. Taka „guma do żucia” szybko dostarcza energii i pozwala pozbyć się uczucia znużenia.

Brak komentarzy: